Othello

Othello är ett klurigt strategispel som det tar en minut att lära sig men en livstid att bli bra på. Det är inte alltid den som vid första anblick ser ut att leda som vinner – ett drag kan förändra allt! Spelet är även känt under namnen Reversi och Dominans, och går att spela online under flera namn.

Spela Othello online

 

Kort fakta om Othello

Sällskapsspelet Othello består av ett spelbräde med 8 x 8 rutor, och 64 brickor med en svart och en vit sida. Två spelare turas om med att lägga ut brickor för att kunna vända motståndarens brickor till den egna färgen. Vinner gör den som vid spelets slut har flest brickor i sin färg på spelplanen.

Reglerna är mycket enkla och går snabbt att lära sig, men det har skrivits många böcker om strategier för att vinna. Det här är alltså ett spel som ständigt låter dig utveckla ditt tänkande.

Othello är skapat av japanen Goro Hasegawa, och är en Go-inspirerad utveckling av Reversi. Det började spridas över världen 1979 och har blivit en modern klassiker. I framför allt engelskspråkiga länder går spelet ibland under namnet Reversi, även om det från början var ett annat spel.

Antal spelare: 2
Lämplig ålder: 8 +
Tidsåtgång: Cirka 30 minuter
Utrustning: Spel, med spelbräde och 64 brickor
Speltyp: Sällskapsspel, strategispel, bordsspel
Går att spela online: Ja

 

Utgångsposition Othello
I utgångsläget ligger två svarta och två vita brickor diagonalt.

Så här spelar ni Othello

Ställ spelplanen mellan er, och lägg ut fyra startbrickor i de fyra mittersta rutorna. Om ni döper rutorna i den vågräta raden från A till H, och i den lodräta raden från 1 till 8, ska ni lägga brickor med den svarta sidan upp på E4 och D5, och brickor med vit sida upp på D4 och E5.

Svart spelare börjar, och får lägga ut en bricka på valfri tom ruta intill en motspelares bricka så att två svarta brickor omger den vita brickan i valfri riktning. Vågrätt, lodrätt eller diagonalt är alla godkända riktningar. Den vita brickan mellan två svarta vänder ni så att den svarta sidan kommer upp. Ni ska inte flytta eller plocka bort någon bricka.

Vänd endast de brickor som blir instängda av den nyss utlagda brickan. Det blir alltså inte någon kedjereaktion där ni ska vända brickor som blir instängda av nyss vända brickor.

Turas sedan om att lägga ut en bricka i taget. Tänk på att det ibland kan gå att vända brickor i flera riktningar med ett enda drag – ända upp till åtta riktningar! Kan du lägga en bricka så att du vänder minst en av motståndarnas brickor måste du spela. Om du tvärtom inte kan vända någon motståndarbricka måste du passa. Det betyder att en spelare kan få lägga fler brickor än den andra.

Om någon får slut på brickor delar ni med er. Det är inte alls säkert att den som får lägga ut flest brickor är den som vinner.

Spelet är slut när ingen kan lägga någon mer bricka. Oftast sker det när samtliga 64 brickor är utlagda, men det kan också hända att ni blir utan spelalternativ tidigare. Vinner gör den som har flest brickor i sin färg när ni inte kan lägga ut fler.

Den här videon illustrerar hur det går till.

Strategier för att vinna Othello

Othello är ett spel där tur inte hjälper alls, om du inte räknar en motståndares misstag som tur. Det gäller att försöka skapa sig de bästa förutsättningarna genom att planera dragen i flera steg.

Exakt hur det går till är omöjligt att säga, då mycket beror på hur motståndaren spelar. Men det går att lära sig vilka rutor det är bra att försöka ta, och vilka situationer det är bra att undvika. Här är våra bästa grundläggande tips som förhoppningsvis hjälper dig en liten bit på vägen.

  • Innan du lägger din bricka, analysera vilka möjligheter ditt val ger motståndaren.
  • Undvik att fokusera på att maximera antalet brickor i din färg i början, eftersom du kan förlora dem snabbt och dessutom ofta ger motståndaren fler spelalternativ. Leta i stället efter strategiska positioner som hjälper dig längre fram.
  • Om få av dina brickor ligger intill en tom ruta ger det motståndaren få alternativ. Det gör att du ibland också kan tvinga motståndaren att göra ett riktigt dåligt drag som ger dig fördelar.
  • Hörn är bra, eftersom ingen någonsin kan ta dem ifrån dig. Från ett hörn kan du ofta också säkra fler brickor som motståndaren inte kan vända tillbaka.
  • Av ovanstående anledning bör du i många fall undvika att lägga i rutorna närmast ett tomt hörn, då det kan hjälpa motståndaren ta hörnet.
  • Håll koll på kanterna. Om motståndaren lämnar en lucka med ett udda antal rutor kan du slå in en kil där. Omvänt bör du undvika att själv låta motståndaren slå in en kil. (Så länge luckan består av ett jämnt antal rutor går det att vända tillbaka den bricka som vill slå in en kil.)
Spelomgång Othello
När det är din tur, fokusera hellre på bra lägen än på att vända många brickor.

Resurser för dig som vill bli bra på Othello

Du kommer att bli bättre på att spela ju mer du övar. Om du inte har någon hos dig att spela med kan du spela online, till exempel i spelaren här ovan. Det finns även appar du kan ladda ned om du vill spela i mobilen. I många fall kan du välja om du vill spela mot en dator, en slumpmässig motståndare eller att bjuda in en vän.

Ett annat tips är att bli medlem i Svenska Othelloförbundet. Där hittar du andra spelare som gärna hjälper dig utveckla dina strategier. Förbundet organiserar tävlingar på olika nivåer, och ger ut en medlemstidning med nyheter, intressanta intervjuer och lärorika analyser av partier.

Othellos historia

Reversi anses vara Othellos föregångare. Det uppfanns i England i slutet av 1800-talet, men vem som är upphovsmannen är omtvistat. Lewis Waterman hävdade att han uppfunnit Reversi 1880, medan John Mollet menade att det i princip var detsamma som The Game of Annexation som han skapat 1870.

Reversi spelar man med 32 brickor, och utan bestämd startposition. Spelet var mycket populärt i England i ungefär 20 år, men föll sedan lite i glömska de närmaste 80 åren.

Det spel vi spelar i dag utvecklades av Goro Hasegawa (1932–2016) medan han ännu gick i gymnasiet. Han var en hängiven Go-spelare, och inspirerad av både Go och Reversi skapade han ett eget spel,  med 64 brickor och fast startposition. Han använde Go-stenar och mjölkkapsyler som spelpjäser, och döpte spelet till Othello, inspirerad av Shakespeares drama.

Goro Hasegawa hann bli 47 år innan han 1979 sålde in spelet till den japanska leksakstillverkaren Tsukuda Corporation började som massproducera det och spred det över världen. Hasegawa själv bidrog till spelets popularitet genom att bland annat organisera tävlingar och skriva ett flertal böcker om spelets strategi.

Vårt omdöme om Othello

Vi rekommenderar verkligen det här spelet till alla som gillar strategispel. Det tar precis lagom lång tid att spela ett parti, och det finns spel i reseformat som är lätt att packa ned till semestern.

Speltillverkaren anger spelet är lämpligt från åtta års ålder, men vi upplever att även yngre barn både klarar av och tycker att det är roligt att spela.

Om ni är två spelare med väldigt olika lång erfarenhet rekommenderar vi dock att den som spelat mer inledningsvis ger lite tips och råd. På så sätt får ni båda snart mer utmanande och spännande partier. Åtminstone tycker vi att det är viktigare än att vinna varje gång.

Hadi Magnusson
Skriven av

Hadi Magnusson

Hadi Magnusson har en imponerande akademisk bakgrund med en examen i pedagogik och didaktik. Hennes utbildning har gett henne en djup förståelse för mänskligt beteende och interaktion. Det är kunskaper som hjälper henne skapa pedagogiskt och lättläst innehåll åt oss på Sällskapsspel. Hennes intresse för att lära ut saker och förstå människor gör henne till en uppskattad medarbetare. Självklart har hon dessutom ett glödande intresse för sällskapsspel. Varje vecka träffar hon en grupp vänner. De turas om att välja ut ett spel som de då spelar tillsammans. Under kvällen spelar de sedan och pratar och har skoj i timmar.